28 Temmuz 2015 Salı

Meis adası (Kastellorizo-Kırmızı hisar)

    Meis (36°08'57.1"N 29°35'24.5"E)


     Kastellorizo ismiyle de tanınan Megiste (12 Adaların en büyüğü olduğu için 'büyük' manasında) Adası her Antalyalının yeşil pasaportunu alınca ilk soluğu aldığı yer olarak da bilinir.



(Dodecanese)On iki adalar Yunanistan'a uzak bize yakın olan Yunan adalarıdır :)
   1912 yılında Uşi antlaşmasıyla İtalyanlar'a kaybettiğimiz adalardandır. Yazın hergün Kaş'tan meis express ile 20 dakikalık bir deniz  yolculuğuyla ulaşılır. Feribot bileti 25euro gidiş - dönüş alınabilir.


 Günübirlik olarak gezmenizi öneririm ya da buradan haftanın 5 günü Pire'ye(Atina limanı)kadar giden ve birçok adaya uğrayan Bluestar ferries ile http://www.bluestarferries.gr/  çeşitli yunan adalarına gidebilirsiniz. 

     Gerek Yunan estetiğine,tarihine ve rahat yaşamına duyduğum hayranlık,
gerekse duty free'si vs beni bu adaya çekti :) şiddetle tavsiye..15 bin kişilik nüfusu maalesef 2. dünya savaşında İtalyan sömürgesi altında çektikleri acılar neticesinde günümüzde 300lere kadar düşmüş :( Bu bakımdan ben İtalyanca Castelrosso adını bundan sonra kullanmayacağım..Yönetim olarak Rodos'a bağlı adanın amblemi iç içe geçmiş haç ve deniz çapası,tabii kalple birleştirilmiş

   Meis'de geçen, Mediterraneo 1912 yapımlı film adaya biraz ün katsa da, gerçekten tertemiz bakir bir 1970 ler kasabasını andırır. Bu filmi mutlaka izleyin adaya gitmeden, ödül almış mükemmel bir filmdir. Ada tarihinden ve savaştan bahseder.

    Muhteşem bira Alpha ile liman da serinlemek için çok yer var :) Yunanistan'da Myhtos, Amstel çok ünlüdür fakat ben beğenmedim, bence en iyisi Alpha. Galiba bizdeki efes misali yaygın fakat diğerlerinden bir nebze daha ucuz.

   Liman zaten en turistik yeri.

Frappe içmediyseniz(Soğuk kahve) Tavsiye ederim. Liman da bir pastane-fırın kırması bir yer var, güzel hamur işleri yiyebilirsiniz ama tabiki balık restoranlarını tercih edin. Uygun fiyatlı 4-5 tane balık restoranı var. Siz yürürken sizinle ilgilenen balıkçıya gidin :) İyi bir ziyafet yapın ama nakit paranızı sakın unutmayın çünkü adada kredi kartı geçmiyor. Korkmayın paranız yoksa limandaki ATM'lerden Euro çekebilirsiniz kendi kartınızla.

Limanı turladıktan sonra kalesini gezebilirsiniz. Adı Dor kalesi. Zaten çarşı gibi bir yer liman dışında yok.

Kale 2 Euro ama girin derim.
Kalenin içi çiçekli.

   Müze,Konaki yani konaktan bozma.Osmanlı'da karargahmış.Müzeci amca Eda'ya çiçek verdi şapkama takıverdim:))


 Harika bir estetik duygusu var bu adamların. Evlerin şirinliği muhteşem.

   Biz sadece evin içini yaptırırız, apartmanlarımızın dışını en ucuz şekilde yaptırırız. Bu adamlar evini değil adasını benimsemiş olacak ki dış cepheye de önem veriyorlar.

Liman boyunca tatlı evler var.



Şöyle kaleden kısa bir yürüyüşten sonra karşınıza Mandreaki limanı çıkar. Burası adada yüzme için ve küçük balıkçıların bağlamak için  kullandığı şirin bir plajdır.

   Zaten 2 adet koy vardır ada da. İkisi de Kaş tarafına bakar. Büyük limanın  güneyinde de burası vardır. Onun dışında gerçekten ada da gidilecek başka koy yoktur. Boş yere aramayın.









 İç taraflara girdiğinizde tatlı küçük yollar çıkar karşınıza. Hiç korkmadan
birine sonra diğerine dalın derim :)


Santrapeia Okulu hemen katedralin yanında.Bu sütunlar Patara'daki Apollo Tapınağından getirilmiş.










Şöyle güzel bir manzarayla bize 1970 leri yaşatan güzelim Meis'e veda edelim.












Kaş-2014

2 yorum:

  1. Bir de Liman'dan 15-20 €'ya Bot kiraladığı gidilen mavi mağarasını da görürseniz, gerçekten beka görülecek yeri kalmıyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol bunu not ediyoruz.Doris' e kismetse o halde :)

      Sil